Ochotníci Ostrov přejí svému principálovi VŠECHNO NEJLEPŠÍ!

Ochotníci Ostrov přejí svému principálovi VŠECHNO NEJLEPŠÍ!

Principál divadelního spolku Ochotníci Ostrov Jan Mareš se narodil v Plzni v rodině hereckých ochotníků. S rodiči od dětství účinkoval v Plzeňském souboru ochotníků. Krátkou dobu se pohyboval také v tamním divadle J. K. Tyla jako externí člen baletního souboru. V roce 1962 se přestěhoval do Ostrova a hned se stal členem místního tanečního souboru. Od roku 1965 začal hrát v ochotnickém divadelním spolku. Jeho činnost byla bohužel v roce 1969 z politických důvodů ukončena. Krátce po revoluci se Jan Mareš, společně s dalšími dvěma původními členy souboru, zasloužil o vzkříšení ostrovské divadelní tradice (datované již k roku 1810).

První hra znovuobnoveného spolku – Karel Čapek mezi námi – byla uvedena v prosinci roku 1992. Od této doby dodnes je Jan Mareš v čele divadelního spolku jako jeho principál. Za těchto dlouhých 26 let se zasloužil o uvedení mnoha premiér celovečerních her i bezpočtu pohádek. Většinu z těchto her sám režíroval. Je autorem několika úprav pohádkových příběhů, vymýšlí barvité a nápadité scény a vede všechny členy s úsměvem a neskutečnou trpělivostí. Jako správný nadšený divadelník je nejenom režisérem a principálem, ale i výborným hercem, kulisákem, rekvizitářem a scénografem. Od pár desítek návštěvníků se za dobu jeho vedení zvedla návštěvnost našich představení ke stovkám. Podařilo se mu z ostrovského publika vychovat milovníky divadla, což velmi oceňují i hostující divadelní soubory.

Kromě divadelních her a pohádek se náš spolek účastní a pomáhá organizovat i místní významné událost – Masopust, Noc divadel, SooS večer, Novoroční pohádky, otevření železniční zastávky,…Hostujeme také na mnohých stálých štacích v celém Karlovarském kraji (občas vyjíždíme i do kraje Plzeňského).

V roce 2009 získal Jan Mareš za svou dlouholetou divadelní činnost ocenění Kolombína. V roce 2010 mu bylo starostou města Ostrova uděleno významné ocenění Občan města. V letošním roce (2018) oslaví osmdesáté narozeniny. Rádi bychom mu k této slávě poděkovali za jeho péči a lásku k divadlu. 

 

„Milý Honzo,

skoro šedesát let jsi strávil na jevišti ostrovských ochotníků. Věnoval si nám svůj čas, energii, talent, ale i plno úsměvů, hřejivých slov a pohlazení po duši. Dal jsi život mnoha pohádkám, ve svých hrách jsi rozesmál bezpočet diváků… a kolikrát se smíchy při představení neudržely ani Tvé mluvící rekvizity.

Letos oslavuješ úžasnou osmdesátku a my všichni Ti děkujeme za to všechno nádherné, co jsi do nás za ta léta investoval. Přejeme ještě hodně sil, budeme poslušni Tvých příkazů a těšíme se na další a další kousky, které s námi provedeš a zažiješ.

Hodně trpělivosti, úsměvu a především pevného zdraví

Ti přejí Tví "OCHOTNÍCI“

 

Za Divadelní spolek Ochotníci Ostrov

Mgr. Lena Pintnerová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *